arrow_drop_up arrow_drop_down
14 november 2019 

Lukas Wijers Functionele Houdingsspecialist

Momenteel ben ik, Lukas Wijers, een opleiding tot functionele houdingspecialist aan het volgen. Tegenwoordig brengen wij steeds meer tijd inactief door. 

Op werk of thuis zitten we steeds vaker en we leveren minder fysiek werk.  Dit heeft een paar overduidelijke gevolgen zoals bijvoorbeeld overgewicht en een lager energielevel. Misschien dat dit wel een van de redenen is geweest dat je besloten heb om bij Club Vit te gaan sporten. Super goede keuze!

Alleen er is nog een gevolg van deze nieuwe levensstijl die wat minder bekend is, maar eigenlijk evenveel aandacht verdient. En dat is de invloed van een ongetraind lichaam, zittende levensstijl en oude blessures op onze houding. Met houding bedoel ik hoe we bewegen of staan in een bepaalde ruimte. Ik denk dat we allemaal wel een beeld kunnen vormen bij de volgende beschrijvingen;

  • jongeman, constant op zijn telefoon met een ronde boven rug en uitgestoken nek
  • man met zijn voeten zo naar buiten gedraaid, dat het lijkt alsof hij zich in ganzenpas over de stoep beweegt
  • dame op hoge hakken met een holle rug en uitgestoken billen

Je zou kunnen beweren dat dit gewoon is hoe zij zijn gemaakt en dat je hier prima mee kan leven, en soms is dat ook zo. Echter hebben alle drie deze gevallen een verhoogde kans op chronische blessures en dus pijn.

  • het zou goed kunnen dat de jongeman vanwege de ronding in zijn boven rug chronische pijn in zijn nek en schouders ontwikkeld
  • de kans dat deze man de binnenkant van zijn knieën overbelast, of doorgezakte voeten krijgt met hielspoor als gevolg is zeer aanwezig
  • deze dame kan mogelijk bij een squat (kniebuiging) haar hielen niet op de grond houden en belast haar knieën teveel.

Het komt erop neer dat we allemaal wel bepaalde disbalans hebben in ons lichaam, waar je in de toekomst last van kan krijgen.
Mocht je nou constant tegen bepaalde pijntjes aanlopen, spreek mij dan aan en dan analyseren we samen je houding. Mogelijk zit daar wel de oorzaak.

Hartelijke groet,

Lukas
Trainer Club Vit Den Haag

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies